Kādēļ šokolādi var ēst bez vainas apziņas

Šokolāde garšo ikvienam vai gandrīz ikvienam. Ja nu meklējat attaisnojumu, lai ēstu šokolādi bez sirdsapziņas pārmetumiem, tad zinātnē ir rasti vairāki pamatojumi, kas ļaus šokolādi baudīt bez vainas apziņas.

Labums, ko dod tumšās šokolādes un kakao lietošana uzturā, ir pat visai noderīgs cilvēka organismam. Uzņemta mērenā daudzumā, šokolāde ne vien sniedz baudījumu, bet ir arī ļoti vērtīga veselībai, tomēr, pirms grasāties to apēst, raugieties, cik tīrs ir šokolādes sastāvs. Būtībā, jo lielāks ir kakao procentuālais daudzums, jo vairāk iegūs veselība.

Šokolādes aktīvās sastāvdaļas

Šokolādes sastāvā esošais kakao ļauj uzņemt daudzas minerālvielas – kāliju, magniju, kalciju un dzelzi.

Kālijs piedalās muskuļu kontrakciju nodrošināšanā un nervu impulsu vadīšanā. Kopā ar nātriju tas regulē šķidruma daudzumu organisma šūnās.

Savukārt magnijam ir daudz veselībai labvēlīgu īpašību, piemēram, tas mazina nogurumu un stresu, kā arī palīdz nodrošināt normālu muskuļu darbību.

Arī kalcijam ir lieliska iedarbība uz veselību. Tas veicina kaulu stiprību un gādā par muskuļu pienācīgu funkcionēšanu.

Visbeidzot, dzelzs nodrošina normālu skābekļa cirkulāciju asinīs, kā arī pareizu imūnsistēmas darbību, un, tāpat kā magnijs, palīdz mazināt nogurumu.

Piedevām šokolāde satur daudzus polifenolus, kas cilvēka veselībai kalpo kā izcili antioksidanti.

Advantages

Pievērsīsimies tiem daudzveidīgajiem ieguvumiem, ko veselībai var dot šokolādes lietošana uzturā.

Šokolāde un fiziskas nodarbības

Zinātniskā pētījumā ar profesionāliem futbola spēlētājiem tika konstatēts, ka tumšās šokolādes (ar 85 % lielu kakao saturu) lietošana samazina organisma oksidatīvo stresu, kā arī biomarķierus, kas pēc intensīviem treniņiem un spēlēm liecina par muskuļu bojājumiem.

Pat neilgu laiku lietota tumšā šokolāde organismam ļautu labāk atgūties un varētu palielināt izturību atbilstošos sporta veidos.

Šos ieguvumus, kas atklāti saistībā ar sportu, daļēji nodrošina kakao esošie polifenoli. Tiem ir raksturīgas antioksidanta īpašības, kas ļauj organismam cīnīties pret oksidatīvo stresu.

Šokolāde un garastāvoklis

Šokolāde spēj ietekmēt arī garastāvokli.

Šokolādes lietošana cilvēkam var likt justies mierīgākam, kā arī vairāk apmierinātam.

Dažos pētījumos ir pat novērota vispārēja garastāvokļa uzlabošanās, kā arī slikta noskaņojuma mazināšanās pēc šokolādes lietošanas.

Šokolāde kā antioksidantu avots:

Jo lielāks šokolādē ir kakao procentuālais daudzums, jo vairāk antioksidantu tā satur.

Antioksidanti palīdz cīnīties pret organisma radīto oksidatīvo stresu. Oksidatīvais stress ir brīvo radikāļu (nestabilu molekulu) uzbrukums šūnām.

Antioksidanti brīvos radikāļus padara stabilus, novēršot organisma šūnu bojājumus.

Nu, kad zināt, ka šokolāde ir ne vien baudas avots, bet arī tik vērtīga veselībai, izbaudiet katru gardo kumosiņu un arī tās sniegto labumu, aizmirstot par vainas apziņu!

Dabiskais batoniņš Natural Bar ar šokolādi, mellenēm un jūras sāli

Komanda, apzinoties visus ieguvumus un baudu, ko šokolāde mums var sniegt, ir radījusi riekstu batoniņu ar šokolādi.

Tagad, kad izlasot uzzinājāt par tiem labumiem, ko šokolāde var dot, veicinot sasniegumus sportā un uzlabojot garastāvokli, nevilcinieties apēst batoniņu šokolādes! Un pats svarīgākais – izbaudiet to visu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4  +  3  =