Kas ir asaī?

Asaī ir Dienvidamerikā augošu palmu ogas.

Tur to kultivēšanai ir ideāli piemēroti laikapstākļi – karstums, mitrums un spēcīgas lietavas, kā arī skāba augsne.

Asaī ogas ir purpura krāsā un līdzīgas mellenēm, tomēr atšķirībā no mellenēm tām ir liels kauliņš, kas atbilst aptuveni 90 % ogu lieluma, un to apņem mīkstums.

Ko satur šīs ogas?

Atšķirībā no citiem augļiem asaī ogas satur ļoti maz vienkāršo cukuru, bet daudz šķiedrvielu, kā arī 50 % taukvielu, kurās ir daudz omega 3, 6 un 9 taukskābju.

Tāpat ogas satur daudz minerālvielu un ļoti daudz mangāna un vara. 100 gramos asaī ogu pulvera esošais mangāna un vara daudzums pat pārsniedz šo vielu ieteicamo dienas devu.

Asaī ogas ir arī labs magnija, kālija, kalcija un dzelzs avots.

Visbeidzot, šīs ogas ir vienas no tiem augļiem, kas satur visvairāk antioksidantu, – vairāk nekā godži ogas un granātāboli, kas pazīstami kā bagātīgs antioksidantu avots.

Kur tās tiek lietotas?

Tā kā asaī ogas ļoti strauji oksidējas, tās jāapēd 2–3 dienu laikā pēc salasīšanas vai atkausēšanas.

Saldētas asaī ogas var izmantot daudzos ēdienos (smūtijos, augļu salātos ar asaī, saldējumā u. c.), un no tām var pagatavot pulveri, ko satur citi produkti, piemēram, Pulsaar ar uzturvielām īpaši bagātie batoniņi.

Asaī ogu labvēlīgā iedarbība

Antioksidanta īpašības

Asaī ogās ir ļoti daudz polifenolu un mangāna, kam ir izteiktas antioksidantu īpašības. Pasaulē tās pazīstamas kā vienas no augļiem, kas satur visvairāk antioksidantu.

Antioksidantiem ir ļoti liela nozīme cīņā pret oksidatīvo stresu, kas apdraud organisma šūnas. Oksidatīvā stresa dēļ rodas nestabilas molekulas, kas uzbrūk organisma šūnām, un tas var izraisīt orgānu pāragru novecošanos un noteiktas slimības, piemēram, vēzi vai kataraktu, vai dažas deģeneratīvās slimības.

Šie augļi, kas satur antioksidantus, palīdz cīnīties pret noteiktām slimībām.

Spēcinoša iedarbība uz imūnsistēmu

Vides un mūsu dzīvesveida īpatnību dēļ ir palielinājusies vēža sastopamība.

Dažos preklīniskajos pētījumos galvenā uzmanība ir bijusi pievērsta vielām, ko satur asaī ogas. Dažu pētījumu laikā ir konstatēts, ka asaī ogu ēšana un līdz ar to dažu to aktīvo sastāvdaļu uzņemšana var ļaut samazināties audzējiem un palēnināt dažu vēža formu (resnās zarnas un barības vada vēža) anomālo šūnu vairošanos.

Asaī ogu īpašību izmantošanas pētījumi ir jāturpina, tomēr tās dažu gadu laikā var kļūt par jaunu farmakoterapijas veidu daļu.

Sasniegumi sportā

Pētījumā par sportistiem, kuri katru dienu lietoja asaī ogu sulu, ir konstatēts, ka šie augļi var būt dabisks uztura bagātinātājs sportisko sasniegumu uzlabošanai.

Šis dzēriens palīdzēja vājināt fizioloģiskās atbildreakcijas un slodzes uztveri intensīvu fizisku nodarbību laikā.

Šo pārbaužu laikā tika novērots, ka spēku izsīkums iestājās vēlāk un samazinājās ar muskuļu bojājumiem saistīto biomarķieru līmenis, jo mazinājās anēmija un vājinājās oksidatīvais stress, turklāt tika novērota plaušu hiperventilācijas vājināšanās.

Visi šie sīkie ieguvumi kopumā ļauj uzlabot rezultātus sportā.

 

Uzņēmums Pulsaar asaī ogas izmanto savos ar uzturvielām īpaši bagātajos batoniņos un citos ar uzturvielām īpaši bagātos produktos, lai katrs kumoss dotu maksimālo iespējamo labumu.

 

 

  • Jacqueline Carvalho-Peixoto et al. (2015) Consumption of açai (Euterpe Oleracea Martius) functional beverage reduces muscle 3 stress and improves effort tolerance in elite athletes: a randomized controlled 4 intervention study. Applied physiology, nutrition and metabolism.
  • Allessandra-Perini and al. (2018) Anticancer, potential, molecular mechanism and toxicity of Euterpe oleracea extract (açai): a systematic review. Journal Plos One.
  • SK Chang and al. (2018) Superfruits: Phytochemicals, antioxidant efficacies, and health effects – A comprehensive review. Critical reviews in food science and nutrition.

Atstāj komentāru