Spirulīna

Kas ir spirulīna? Spirulīna ir zaļa jūraszāle, kas pirms ēšanas nav jāapstrādā, tāpēc tiek saglabāta visa tās uzturvērtība. Šīs jūraszāles visu labo īpašību dēļ tās ir ēduši jau inki. Spirulīna…
Lasīt vairāk

Ketogēnā diēta

Ketogēnā diēta jeb ketodiēta Kas ir ketogēnā diēta? Vispirms skaidrības labad precizēsim, ka vārds “diēta” tiek lietots, lai apspriestu nevis ķermeņa masas samazināšanu, bet gan ēšanas stilu. Ketogēnā diēta ļoti…
Lasīt vairāk

Mākslīgie saldinātāji

Kas ir mākslīgie saldinātāji Mākslīgie jeb sintētiskie saldinātāji ir vielas, kas piešķir saldu garšu, bet dabā nav sastopamas. Tie tiek ražoti no dažādām vielām, izmantojot ķīmiskus un rūpnieciskus procesus. Saldinātāji…
Lasīt vairāk

Asaī

Kas ir asaī? Asaī ir Dienvidamerikā augošu palmu ogas. Tur to kultivēšanai ir ideāli piemēroti laikapstākļi – karstums, mitrums un spēcīgas lietavas, kā arī skāba augsne. Asaī ogas ir purpura krāsā…
Lasīt vairāk

Enerģijas želeja

Kas ir enerģijas želeja? Enerģijas želeja ir ogļhidrātu pamatavots bieza šķidruma veidā. Kādam nolūkam to lieto? Tā kā želeja satur daudz ogļhidrātu, tā sporta nodarbību laikā ātri nodrošina enerģiju. Uzņemto…
Lasīt vairāk

Izotoniskais dzēriens

Organisma atūdeņošanās Fiziskas slodzes laikā mūsu organisms zaudē ūdeni un minerālsāļus. Pat neliela atūdeņošanās var ievērojami pasliktināt sportista atlētisko sniegumu. Kad atūdeņošanās ir smagāka, ir iespējams karstuma dūriens vai diskomforts,…
Lasīt vairāk

Makroelementi

Makroelementi Olbaltumvielas ir neaizstājamas makrouzturvielas, kas nepieciešamas pareizai organisma darbībai. Tās veido atsevišķas aminoskābes. Dažas aminoskābes ir neaizstājamas, jo cilvēka organisms nespēj tās “ražot”, tādēļ šīs aminoskābes ir jāuzņem ar…
Lasīt vairāk

Vitamīni

Vitamīnu veidi, funkcijas un to radītais ieguvums organismam Vitamīni ir neaizstājamas uzturvielas, kas nepieciešamas daudzu organisma funkciju regulēšanai. Tie ir būtiski audu, asiņu formelementu, ģenētiskā materiāla, hormonu un nervu sistēmas…
Lasīt vairāk

Šokolāde

Kādēļ šokolādi var ēst bez vainas apziņas Šokolāde garšo ikvienam vai gandrīz ikvienam. Ja nu meklējat attaisnojumu, lai ēstu šokolādi bez sirdsapziņas pārmetumiem, tad zinātnē ir rasti vairāki pamatojumi, kas…
Lasīt vairāk

Ogļhidrāti

Ogļhidrāti ir ļoti svarīgi, lai organisms saņemtu enerģiju visas dienas garumā, tādēļ nešauboties lietojiet tos katrā ēdienreizē.
Lasīt vairāk